Военната истерия в Украйна в новата 2019 г. не само не отслабна, ами се разгърна в цялата й мощ. Риториката на украинските медии премина от оскърбителните послания («прощавай немита Русия») към недвусмислени военни закани. «Войната е неизбежна: Порошенко посочи главното оръжие…», «Хроника на войната на Русия срещу Украйна». Заглавията във водещите средства за масова информация навяват ужас: «Порошенко се готви за истинска война. Доказателствата», «Командващият военните сили на Украйна съобщи доколко сериозно е решението на Русия за нападение на Украйна». Командващият Виктор Муженко заяви: «За две седмици през октомври количеството на руските танкове Т-62М при украинскта граница се увеличи от 93 на 250. А до граничната линия между двете страни има само 18 км. Техниката планомерно се увеличава чак до 25 октомври, когато са взети украинските моряци. Руската федерация «готвеше пълномащабно нахлуване и остава само да чакаме кога в Кремъл ще бъде дадена заповедта».

Министърът на здравеопазването Уляна Супрун подробно описа на украинците какво трябва да има във всяка домашна аптечка: клапан за изкуствено дишане, средства за спиране на кръвотечения — турникет, кръвоспиращ бинт с хемостатично средство, атравматични ножици за разрязване дрехите на пострадали, различни размери пластири, бинтове…

А най-сериозното основание за безпокойство е

привеждането в бойна готовност на воинските части, свикването на резервистите «първи ешелон» — т.е. на тези, които вече са били в зоната на бойни действия. Във въоръжените сили постъпиха съвременни образци на авиационна техника — изтребители Миг-29, Су-27, вертолети Ми-8. Върховната Рада прие решение да се разреши на екипажите на морската охрана в Държавната погранична служба да употребяват оръжие без предупреждение.

НАТО съобщи на света за разполагането в Европа на 30-хилядна групировка на нейни сили за бързо реагиране в случай, както бе заявено, на «нападение от страна на Русия».

Тези и други сигнали ни карат да мислим, че висшето ръководство на Украйна се подготвя напълно сериозно за бойни стълкновения със «северния съсед». Нещо повече, вероятно вече е получено известно одобрение от страна на западните съюзници. Не е съвсем ясно дали Западът е одобрил пряка атака срещу Руската федерация, или е разрешил «подрънкване на оръжия» в преддверието на предстоящите избори в Украйна. При всички случаи командата на президента ще се постарае да използва ситуацията на 100%. Без военна психоза, или — още по-добре, без реални бойни стълкновения с Русия, Порошенко няма шансове не просто за участие във втори тур на изборите, той няма да се добере дори до почетната «тройка на призьорите» в президентската надпревара. За Петро Порошенко такъв резултат ще стане не само унизително фиаско, но може да се стигне и до загуба на собствения бизнес, на всичко, «което е постигнато с непосилен труд…»

Войната си е война, а… бизнесът е по разписание

Първото, което трябва да се осъзнае (разбира се, ако не следваме пропагандните щампи), това е, че Украйна не е субектът на противоборството с Русия, а е само обект. Просто казано, Украйна е територия, на която се разгръща мащабно противопоставяне между две колосални сили. От една страна, това е Русия и опитващият се да се прилепи за нея Китай, които се остремят да променят установилия се в ХХ век световен ред. От другата страна… разбира се, не става дума за никаква Америка, оглавявана от веселото момче Доналд Тръмп. Разбира се, не и за старицата Европа с баба Меркел и тийнейджъра Макрон… Не става дума и за фантастическото «световно правителство». Противостоящата страна са крупните транснационални компании. Обърнете внимание, всеки опит за отказ от хегемонията на «негово величество долара» се натъква на бясна военна и политическа истерия. Което в крайна сметка поставя света на ръба на мащабна война.

Сегашната ситуация в света, с едно от огнищата на напрежение — Украйна, устройва мнозина! Устройва Русия, САЩ, украинската власт, транснационлните компании, получаващи печалба от това противоборство…

Да-да, правилно чухте. Създава се впечатление, че този милитаристичен спектакъл напълно устройва и Русия! Не става дума дори за това, че и руските издания плашат читателя до мистика: «Пророчеството на Нострадамус: Третата световна война ще започне в 2019 г.» Има много по-сериозни основания да се твърди, че и в Русия има сили, стремящи се да доведат ситуацията до пряк военен конфликт. Достатъчно е да си спомним неотдавнашната провокация в Керченския залив. Напомням — тогава три украински речни корабчета (две от които бяха военни) навлязоха в териториалните води на Русия. Естествено, корабите бяха задържани, а членовете на екипажите им — арестувани. На една подробност в тази история малцина обърнаха внимание.

В същия ден, когато стана инцидентът, в интернет се появи видеозапис, на който граничарите на РФ нападат челно украинското корабче, при това — коментирайки немного  дипломатично ставащото. Видеото се появи в мрежата буквално два часа след самото събитие и е заснето от борда на руския (военен!) кораб! В ютюб! Как е могло да се случи това? Вие още мислите, че записът е попаднал по случайност в мрежата или заради нехайството на спецслужбите на Русия? Както пееше Владимир Висоцки: «Това смутно ми напомня Индо-Пакистанския инцидент…».

Всяка война, всеки международен конфликт е прогрес, нови технологии, финансови потоци, движение! Всички, всички това ги устройва. Всички, освен народа на Украйна. Но кой ще обърне внимание на такава «дреболия» като страданието на обикновените хора. Става дума за «голямата политика», за «големите пари»! Нищо лично, само бизнес…

Бойният томос

Получаването на някакъв «томос» за новообразуваната Украинска църква се разглежда от киевските власти като някакво огромно, едва ли не епохално събитие. Забележително е, че самият томос бе получен от ръцете на Вселенския патриарх Вартоломей от президента Порошенко и говорителя на Върховната Рада — Парубий. Църковниците, преминали в новата църква от каноничната Православна Украинска църква — при това връчване се оказаха на втори план.

Очевидно е, че решението за предоставянето на прословутия томос има изключително политическа основа. Според официалната версия получаването на независим от Руската православна църква (РПЦ) статус ще позволи на Украйна да се избави от влиянието на Русия. Вярно, ако се съди по текста на самия томос, украинската църква се оказа в още по-голяма зависимост — но вече от Истанбулската църква, по недоразумение именувана Константинополска…

В Украйна градусът на възмущението от нахлуването на светските власти в църковния живот е много висок. Да не говорим, че по този начин пряко и недвусмислено се нарушава Конституцията на страната! Разделянето на държавната власт и църквата е едно от основните положения в основния закон на Украйна!

Най-страшното е, че подписването и получаването на томос в Истанбул не е финал, а е само начало на гоненията на православните вярващи в страната. Новата разколническа църква с поддръжката на радикални групировки и силови структури вече започна да прибира за своя собственост многочислените храмове и църковни постройки.

Радикалите направо заявяват: «Ние искаме всеки православен вярващ да премине в Православната църква на Украйна и да възроди националната самобитност. Московската църква заставя украинците да се съмняват в собствената си самостоятелност и могъщество, обаче именно сега е дошло време мирно да се премине към Украинската църква». Същите изявления-призиви публикуваха и НОД «Десен сектор» във Виниц, и в Чернигов.

«Мирно да се премине»? Това предложение звучи като издевателство! Очевидно е, че протестите на вярващите ще се увеличават и най-вероятно ще се пролее кръв… Не е ли това основна задача на групата олигарси, завзели властта в Украйна през 2014 г.? Религиозните войни и противоборства в историята на човечеството винаги са носили най-жесток и кървав характер. Такъв сценарий е повече от реален…

Мисля, че читателите повече ги интересува съвсем простия въпрос: все пак, ще има ли война или не? Ще дам прост отговор: всичко ще зависи от волята на реалните играчи, от глобалните процеси в света. Мнението на «шайбата», или на антируския «таран» (именно такава роля е отредена на Украйна) в тази игра никой няма да отчита. А провокациите и нагнетяването на атмосферата на военната истерия ще продължават още дълго.

Игорь Перминов

Источник: duma.bg

О нас

О насПолитическая аналитика,
частный сыск,
журналистика, PR,
военная разведка,
новости науки.

Видео

 • О Харькове
  О Харькове

  Это – всё, или почти всё, что я хотел сказать о Харькове… Смотреть...

 • Территория без фашизма
  Территория без фашизма

  Поводом для создания этой серии программ стала попытка установить в Харькове мемориальную табличку украинскому филологу, доносчику НКВД, коллаборационисту (в период оккупации СССР – Немецко-фашистской Германией), антисоветчику – Юрию Шевелеву. В процессе работы над темой, сам материал заставил говорить не столько о Шевелеве, сколько о настоящих героях Харькова: узниках концлагерей, выдающейся Смотреть...

 • Триллер Майдан
  Триллер Майдан

  Киевский «майдан» 2013 года. Кто, на самом деле, стоял за теми трагическими событиями? Как и зачем нагнеталась ситуация в стране? Авторы фильма, на момент его создания, еще не знали, чем всё закончится. Но, предвидели… Смотреть...

Облако меток

Архив

Июль 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Реклама

 

 

Мои контакты

Напишите письмо на e-mail:
site_igorperminov@ukr.net
Или заполните форму связи
Рейтинг@Mail.ru Яндекс.Метрика

Поддержка проекта WebMonye

Поддержка проекта Яндекс.Деньги

Последние коментарии